Första redogörelsen

wood, stickies, note entry

Här kommer lite sammanfattat ungefär hur det ser ut för mig gällande utgifter, sparande och annat tänkbart intressant.

Allmänt

De mer eller mindre fasta utgifterna jag har blir ca 17 500 kr i månaden. Utöver det har jag hyra för replokal, golfbollar i skogen/åkern/dammen/allehanda fysiskt möjliga ställen, vilket landar på cirkus 1 500 kr. Jag har budgeterat 6 500 kr för sparande där 1 000 kr förs över automatiskt till fonderna på Avanza och 5 500 kr är märkta i örat för att snarast möjligt betala av blancolånet. Adderar vi dessa summor kvarstår 3 000 riksdaler som jag skamlöst lägger i min ficka att spendera på det sätt som faller mig in.

Bostadsrätt

  • Uppskattat värde (enl banken): 1 985 000 kr
  • Bolån: 1 600 000 kr
  • Belåningsgrad: ca 80,6 %

Huruvida jag tror att jag får så mycket för lägenheten om en försäljning skulle ske i dag låter jag vara osagt. Men den summan är intressant för belåningsgraden.

I de utgifter som nämndes ovan finns även amortering av bolånet med. Jag har nu amorteringsfritt (2 700 kr) som även de kommer gå till att betala av det lilla skitlånet, vilket innebär totalt 7 700 kr ner i för att fylla avgrunden som kallas blancolån…

Blancolån

Lånet uppgår till 44 895 kr för att vara exakt, och kommer prioriteras. Den amorteras med 915 kr plus de i örat märkta avgrundspengarna om 7 700 kr vilket i bästa fall innebär att skiten bör vara avbetald om ca 5 månader. Då kommer det firas med en hög klapp och ett “Tjo!” och en ny besparingsrunda tar fart för en framtida köksrenovering…

Eller……. så vill ju någonting inom mig prioritera köket som är fruktansvärt tråkigt och gammaldags (dock funktionsdugligt), och sedan ta en ny runda för att betala av blancolånet.

CSN

Studieskuld haver jag, men den ligger där den gör och amorteras med en viss slant var tredje månad. Det är givetvis inget som kommer prioriteras. Räntan år 2020 ligger på 0,16 % vilket gör att så länge vi har något som ens liknar inflation så löser sig studieskulden lite av sig själv. Så ju mindre som amorteras där för tillfället desto bättre.

Sparkvot

Jag kommer räkna med en sparkvot som inte innefattar amorteringen. Eller så anger jag båda, men den kommer jag inte kika så noga på. Sparar jag 6 500 kr på en nettolön av ca 28 500 kr har jag en sparkvot på mer eller mindre exakt 22,8 %. Skulle man vilja se amortering av bolånet som sparande med och inkludera det så blir den i stället ca 32 %. Alltså:

  • Sparkvot utan amortering: 22,8 %
  • Sparkvot med amortering: 32 %

Penningar i penningpungen till blancolån 0 kr/ 44 895 kr
0%

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.