Månad juli under granskning – första månaden till ända

Nu har första månaden passerat sedan jag fick den goda idén att börja skriva häringa. Det har varit en månad med oförutsedda utgifter och inte så oförutsedda utgifter. Portföljen är inte mycket sexigare än mina fonder med autospar med vi tar och kastar ett getöga hur det gått där ändå tänker jag. Nedan följer även lite tankar och resonerande kring vad som komma skall.

I tabellen nedan tänker jag att jag redovisar de rörliga poster som man gärna spenderar lite extra på, t.ex. mat osv. De poster som inte gärna avviker i vanliga fall redovisas här om ändå så skulle vara fallet, jag slänger även någon kommentar om vadan detta. Om inget annat nämnes så amorteras 915 kr till anuslånet (blancolånet).

I juli månad inkasserades 30 441 kr. Det var en slant extra som kom från cykelbidrag från jobbet samt friskvårdsbidrag som betalades ut den här månaden. Den extra penningen i pungen kom väl till pass då doggen blev dålig och fick besöka veterinären akut (även för att spenderarbrallan satt åt på ett icke fördelaktigt sätt).

Utgifter

Varsförnågot Utfall Budget Diff. Kommentar
Mat 2 100 kr 2 000 kr -100 kr Tight budget från början kanske, men jag har inhandlat en del allehanda produkter den här månaden så som schampo, skithuspapper med mera. Det kanske visar sig i augusti månad.
Bil 1 400 kr 2 000 kr 600 kr Inte kört så mycket den här månaden
Dogg 7 800 kr 2 000 kr -5 800 kr Veterinärbesök
Äta ute + alkohol 750 kr 0 kr -750 kr Någon sammanstrålning utsocknes med mat och dryck
Nöje 1 850 kr 0 kr -1 850 kr Det har blivit en del golf på andra klubbar så det mesta här har varit greenfee
Övrigt 5 900 kr 0 kr -5 900 kr Ja du… det här har dels varit presenter för ca 1 000 – 1 500 kr men även inköp av en del verktyg som jag “behövt” när jag joxar omkring i lägenheten och fixar läckande blandare eller vad jag nu har fått för mig.
Summa 19 800 kr 6 000 kr -13 800 kr Ingen vacker syn, fy fan…

Tanken är att underskottet ska dras från “fickpengar”. Fickpengen är på icke mer än 3 000 kr och för den med en matematisk hjärnhalva (eller i alla fall en hjärnhalva) kan se och inse att underskottet den här månaden är på aningen mer än så. Det som fick ta stryk här var sparandet på 6 000 kr, semestertillägget jag sparade från förra månaden, ovan nämnda tillägg den här månaden samt nästa månads fickpeng (jag säger åter fan…!).

Övrigt-posten den här månaden är en liten jävel för det är saker jag egentligen införskaffat förra månaden men där fakturan kommer den här månaden. Det är delvis på grund av den här övrigt-posten som jag beslutade mig för att ta mig i nackskinnet och hyvla mig lite med en rubank då det uppenbarligen inte svider nog med att bara se kontoutdraget. Vad jag tror jag nämnt i något tidigare inlägg så kommer jag framöver att så fort jag köpt något med kreditkortet lägga över motsvarande summa från fickpengen till mitt räkningkonto och se kostnaden samma månad i stället. Då har jag inte möjlighet att spendera mer än vad fickpengen låter mig och det kanske blir enklare att följa skiten… nåväl. Hur “bokför” ni utgifterna ni pungar med kreditkort?

Sparande

Ja fy fan säger jag en tredje gång… Det blev ändock 1 000 kr till fonderna på avanza och sparkvoten den här månaden landade på ynka 3 %. Mitt nuvarande mål är att jag ska ha en sparkvot på minst 20 % där amortering av bolånet inte är medräknat. Så… ja… ingalunda i närheten den här månaden.

Portfölj

Det är ju som sagt inte mycket att hänga i granen ännu, men det är väl lika bra att komma igång med skiten likväl.

Mina “wild card”-aktier som blev kvar sedan jag mer eller mindre länsade mitt konto går det åt helvete med, -17,19 %. Jag borde väl egentligen kanske sälja av skiten och skaffa något mer stabilt där, men samtidigt så när jag köpte dem hade jag mentaliteten att går det åt helvete så är det skit samma och då gör det mig inte så mycket ändå. Då bestod de ju visserligen av kanske 5 – 10 % av portföljen och inte närmare 80 % som nu. Summan där 31 juli var i alla fall 22 475 kr.

Fonderna klarar sig aningen bättre och ligger efter juli månad upp 3,91 %.

Inte en jättefestlig uppföljning av portföljen ännu. Jag är lite kluven kring vad jag ska göra med fonderna, antingen kör jag på med dem så länge eller så säljer jag av dem och börjar kika på utdelningsaktier. Det är dit jag vill senare, och har som ett “mellanmål”. Hur hade folk utanför pluskans sömmar resonerat här?

Penningar i penningpungen till blancolån 915 kr/ 44 895 kr
0%
Sparkvot 3 % (Mål 20 %)
0%

3 reaktioner på ”Månad juli under granskning – första månaden till ända”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.